Hammarström dömer ut djurskyddsflytt

Regeringen utredare av djurskyddsfrågor, Bertil Norbelie, föreslår att Djurskyddsmyndigheten i Skara läggs ner redan om drygt ett halvår.
Norbelie grundar det på en analys som han gjort, en analys som Matz Hammarström som är generaldirektör för Djurskyddsmyndigheten, dömer ut.
- Det finns stora brister i den utredningen. Djurskyddet kommer att bli osynligt och integreras till döds.

I analysen får Djurskyddsmyndigheten kritik för att ha fokuserat för mycket på att djur ska kunna bete sig på de sätt som är naturliga för dem. Matz Hammarström har svårt att förstår den kritiken:

- Egendomligt. Det står ju i djurskyddslagen att djur ska hållas på ett sätt så att de har möjlighet att bete sig naturligt.

Matz Hammarström kritiserar även tillbaka och menar att en integrering på det sätt som Bertil Norbelie föreslår skulle försämra djurskyddet. Utredaren vill nämligen att även avel, foderfrågor, veterinärmedicin och smittskydd ska vägas in i djurskyddsfrågan, och att Jordbruksverket i Jönköping därför ska ta över djurskyddsfrågorna från Djurskyddsmyndigheten i Skara redan 1 juli nästa år. Vidare föreslår att myndigheten i Skara minskas från 50 till 30 anställda. Därmed föreslås Djurskyddsmyndigheten också få mindre pengar, de årliga kostnaderna sänks med 30 miljoner i förslaget.

Matz Hammarström är inte förtjust:
- Synen på Sverige som någon slags etta i klassen i djurskydd lite förlegad. Andra länder har kommit i kapp och i vissa fall före. Vi är inte på något sätt unika längre, och det här riskerar att bli ett steg bakåt i djurskyddet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".