Akademiker kritiska till djurskyddsflytt

Drygt 20 av de 51 anställda vid Djurskyddsmyndigheten i Skara väntas förlora sina jobb när allt djurskyddsarbete i mitten av nästa år flyttas till Jordbruksverket i Jönköping. Det är huvudsakligen akademiker som förlorar sina jobb.

Anders Gustafsson som är ordförande för akademikerförbundet SACO på Djurskyddsmyndigheten i Skara tror på en tuff framtid för medlemmarna. 

- Det ser ju ganska dystert ut, om det här förslaget går igenom så kommer personalstyrkan ungefär att halveras och som jag förstått det så kommer många akademiker att drabbas.

Regeringens utredare Bertil Norbelie presenterade på torsdagen sin analys av flytten av djurskyddsverksamheten från Skara till Jönköping.

Han ställer sig kallsinnig till att ha kvar en djurskyddsfilial i Skara med ett färre antal anställda, som facket och djurskyddsmyndighetens ledning önskat.

Generaldirektör Matz Hammarström på Djurskyddsmyndigheten i Skara tror att kompetent personal nu inte kommer att vilja jobba vidare med djurskyddsfrågor:

- Flytten från Skara till Jönköping kommer att innebära att kompetent personal kommer att gå förlorad eftersom man inte vill flytta till en ny ort.

Även Anders Gustafsson i SACO-facket tror att anställda akademiker på Djurskyddsmyndigheten kommer att sluta att jobba med de uppgifter de haft sedan starten 2004 i Skara.

- Dom kommer att bli tvingade till det om inte annat, eftersom jordbruksverket inte kommer ett kunna ta hand om allihop. Dessutom så försvinner ju arbetstillfällena från Skara och tyvärr så har ju kommunen inte varit speciellt aktiv i att försöka behålla dom, säger Anders Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".