Socialdemokraterna i Mariestad vill höja beslutad kommunskatt

Den politiska oron i Mariestads kommun fortsätter. I november beslutade kommunfullmäktige under stark tidspress att kommunskatten på 31,99 kronor per intjänad hundralapp ska fortsätta gälla även 2007. Men nu vill socialdemokraterna riva upp det beslutet och höja skatten med 40 öre.

Jens Söder-Höij förklarar partiets agerande med att eftersom det inte beslutats om någon budget finns det fortfarande möjlighet att justera skattesatsen.

Men enligt kommunallagen ska kommunskatten beslutas senast sista november - och det gjorde man ju också i Mariestad. Jens Söder-Höij menar dock att statsjuristen medgett att det finns en chans till ändring innan budgeten klubbat.

- Det är inte roligt att höja skatten. Det finns ingen som tycker det. Men när ekonomi ser ut som den gör och är så bedövligt missköt, då är det inte annat att göra, säger Jens Söder-Höij.

Fast så ser förstås inte företrädare för borgerliga fempartialliansen på saken.

- Vi har en stabil ekonomi i Mariestad. I år redovisar vi ett överskott på 16 miljoner, säger moderaten Johan Abrahamsson som på måndagens fullmäktigemöte troligen väljs som nytt kommunalråd och någon timme senare ska försvara det borgerliga budgetförslaget.

- Vi anser inte att vi ska behöva höja skatten i Mariestad. Vi har för stor kostym, vi måste minska den.

Han medger att det är en speciell situation att första besluta om skattesatsen vid ett möte, och sedan om budgeten vid nästa.

- Det är något nytt för Mariestad och vi får lösa det också. Vi räknar med att vår budget kommer gå igenom, säger Johan Abrahamsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".