Avlidna drog upp omsorgsstatistik

Många äldre i Skaraborg har beviljats särskilt boende av sin kommun, men har ändå inte fått någon plats. Var tredje månad ska kommunerna skicka in siffror på hur många sådana icke verkställda beslut om äldreomsorg som tagits. Vid den senaste inrapporteringen stod Skövde och Vara kommuner för nästan hälften av fallen.

Av de 15 personer i Skövde som i slutet av september inte fått plats på äldreboende trots taget beslut återstår nu en eller två som fortfarande inte fått någon plats.

Samtidigt tillkommer nya icke verkställda beslut - som kommer att rapporteras in till länsstyrelsen i slutet av december. Det berättar Ann-Christin Jenvén som är omvårdnadschef i Skövde.

Att beslut om äldreboende inte genomförs beror på att det finns få platser i Skövde - och på att en del har speciella önskemål om boende vilket gör att utbudet begränsas ytterligare. Ann-Christin Jänvén hoppas på att ett nytt äldreboende med ett 50-tal platser ska stå klart 2009.

I Vara där man hade 18 icke verkställda beslut vid den senaste inrapporteringen säger man att den siffran beror på att personer som beslutats få plats på äldreboende avlidit innan de flyttat in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".