Mildvädret ställer till problem för skogsägare

Skogsbranschen påverkas av det för årstiden milda vädret och det myckna regnandet. På många skogsvägar går det inte att köra tunga skogsmaskinerna. Vägarna är nu som dom brukar vara vid tjällossningen på våren.

- Vi kan inte följa planeringen utan får nu avverka objekt som var planerade till tjällossningen i vår. Vi får hoppas att vi kan kontraktera nya objekt till dess, säger Leif Wedberg som är områdeschef för Södra Skogsägarna i norra Skaraborg.

Ofarbara skogsvägar gör att Södra Skogsägarna enbart avverkar i skogar som ligger nära stora vägar. Och det avverkas oproportionerligt mycket tall, eftersom tall växer på torrare mark än gran.

Så småningom kan situationen leda till att sågverken får brist på timmer, eftersom det stora problemet är att småvägarna inte bär dom timmerbilar som ska frakta stockarna från skogen. 

Om det milda vädret skulle hålla i sig tror Leif Wedberg att man kan klara sig tre till fyra veckor till med dom avverkningar som man nu har planerade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".