EU-pengar till Karlsborg ger halkbana för lastbilar

Nu är det klart att EU ger ytterligare stöd till planerna på ett trafikutbildningscenter i Karlsborg. Allt talar för att den stora satsningen, som kan kosta bortåt 100 miljoner kronor, verkligen blir av.
- Det finns finansiärer som är beredda att gå in, säger projektledaren Claes Ljunggren.

- Det enda som kan stoppa oss nu är en jordbävning, säger Claes Ljuggren.

Det är egentligen en jättestor halkbana som planeras i Karlsborg, med byggstart nästa år. Orsaken är kommande EU-regler som snart blir lag och som kommer kräva att åkerinäring och bussföretag fortbildar sina förare i halkkörning. Bygget av anläggningen kan kosta uppåt 100 miljoner kronor, men Claes Ljunggren har alltså fått besked från än så länge hemliga intressenter som vill satsa. För Karlsborg kommer det här att betyda många nya jobbtillfällen.

Optimismen går inte att ta miste på, inte minst det faktum att Karlsborg är ensamma om att kommit så här långt i planerna. Man står helt enkelt utan konkurrens i nuläget.

- Det finns många halkbanor i landet men ingen som kan ta hand om den tunga trafik det handlar om. Halkbanan måste vara minst dubbelt så stor som en vanlig, säger Claes Ljunggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".