Bön för djuren

Kristna i bön utanför slakteri i Skara

En kristen djurrättsgrupp samlades på måndagsförmiddagen utanför slakteriet i Skara för att be för djuren i djurindustrin. Gruppen ville uppmana julfirare att inte äta kött.
- Vi vill uppmana människor att inte äta grisprodukter i jul, säger Annika Spalde som är diakon i Svenska kyrkan.

Det är den kristna djurrättsgruppen Älska din nästa som står bakom måndagens bönmanifestation. Under ett plakat med texten ”Julefrid för alla. Låt grisen leva” bad gruppen framför en kristusbild och bilder på lidande djur och människor.

Annika Spalde i gruppen säger att de är i minoritet inom kristenheten.

- Man kan inte säga att kristen tro förbjuder oss att äta kött. Däremot kan vi se att skapelseberättelsen återges som en vegetarisk värld, Där lever människor och djur i fred och ingen äter varandra, säger Annika Spalde.

Gruppens medlemmar, som alla bor i Tidaholm, vill väcka frågan om djurrätt genom bland annat aktioner samt med debattartiklar och insändare. Men en av medlemmarna, Klaus Engell-Nielsen, berättar också att man inte drar sig från att ta till civil olydnad.

- I alla tider har människor behövt stå upp för vad som är moraliskt och vad som är rätt, och ibland går det emot vad som för närvarande är lagligt. Även Jesus var en hejare på det, säger Klaus Engell-Nielsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".