Sju av nio våldtäktsutredningar nedlagda i Falköping

I Falköping har sju av nio polisutredningar gällande våldtäkt och försök till våldtäkt lagts ned.
Orsaken är att polisen inte kan styrka att brott har begåtts. Uppgifterna från de unga kvinnorna räcker helt enkelt inte.

- Vi har hört alla vittnen, hört målsägande, lämnat in spår, sökt med hund och allting men kommer inte längre i utredningen. Vi har helt enkelt ingenting att spana på, säger Marlene Andersson, utredningsbefäl vid polisen i Falköping.

Under sommaren och hösten gjordes nio anmälningar som gällde våldtäkt och försök till våldtäkt i Falköping. En efter en har utredningarna lagts ned. Nu är bara två utredningar fortfarande i gång, och i dem händer inte mycket i nuläget, enligt polisen.

Uppgifterna som de unga kvinnorna lämnat har helt enkelt inte räckt, säger Marlene Andersson. Oftast saknades viktig information och i bland hade polisen svårt att avgöra om vittnesmålen verkligen var trovärdiga.

– Har man väl kommit in och berättat sin historia en gång så tror jag att det är jättesvårt för tjejerna att sedan ändra sig och berätta att de överdrivit eller att det de berättat inte stämt helt och hållet. Det är nog där problemet ligger tror jag, säger Marlene Andersson.

Även om polisen haft svårt att ta reda på vad som hänt är de säkra på att det inte finns någon serievåldtäktsman i staden. Oron som snabbt spred sig efter nyhetsrapporteringen om våldtäktsfallen i Falköping är inte befogad, menar Andersson:

– Ett tag i höst spreds bilden av en hemsk våldtäktsman som sprang omkring och våldtog alla tjejer i Falköping. Den bilden stämmer inte. Det finns ingen serievåldtäktsman i Falköping.

Trots att samtliga utredningar om våldtäkt och våldtäktsförsök i Falköping i nuläget ser ut att läggas ned tror polisens utredningsbefäl inte att det är något som avskräcker kvinnor från att anmäla om de utsätts för våldtäkt.

- Jag hoppas och tror att när det verkligen händer någoting, att kvinnorna verkligen kommer och berättar, säger Marlene Andersson.

Men anklagelser om allvarliga brott som till exempel våldtäkt måste utredas noga, menar hon. Och den kvinna som anmäler måste inse att man, även om man mår dåligt, kommer att bli utfrågad och utfrågad igen om vad som egentligen skett. Men inte för den skull misstrodd.

- Vi ställer besvärliga, och vad som ibland känns som elaka, frågor. Men det är vårat jobb. Vi måste få klarhet i vad som hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".