Förvirring och politiskt förhandlande på långkörarmöte i Mariestad

Tanken var att politikerna i Mariestad på måndagseftermiddagen skulle rösta fram styret för de kommande fyra åren, men efter fyra timmar var förvirringen ännu större än vid fullmäktigemötets början.
Nya partikoalitioner diskuterades, villervalla rådde och det enda beslut som dittills tagits ifrågasattes.

Ända sedan valet har politikerna och partierna i Mariestad försökt hitta en lösning som fungerar. När fullmäktigemötet på måndagseftermiddagen skulle avgöra punkt fem på dagordningen, den som handlade om majoriteten i kommunstyrelsen, skedde omröstningen på slutet sätt med valsedlar. Samverkanspartierna s, v och mp fick flest röster och tog därmed hem segern.

Normalt sett skulle det innebära att Ulla Göthager därmed åter blir kommunalråd i kommunen, vilket hon också kan tänka sig att bli, men bara om socialdemokraterna får igenom sin budget som innebär en skattehöjning på 40 öre.  

Det satte fart på den politiska cirkusen. Mötet ajournerades och centern och folkpartiet satte sig i förhandlingar där frågan gällde om de kanske ändå skulle sträcka ut en hand och styra tillsammans med socialdemokraterna.  

Samtidigt ifrågasattes om den slutna röstningen gått rätt till och Sverigedemokraten Ingemar Bredlid, som sitter i vågmästarposition, gjorde klart att han inte tänkte rösta för en skattehöjning.  

Det skapade ännu mer förvirring eftersom ett sådant röstresultat skulle kunna innebära att mötet var tillbaka på ruta ett.  

Samtidigt började fullmäktigeledamöterna fundera på om de skulle klara av att ro mötet i hamn denna måndagskväll. Skulle det inte vara bättre att fortsätta nästa vecka, när förhållandena klarnat? 

Vid 18-tiden var mötet fortfarande ajournerat och ledamöterna eniga om två saker: mycket var förvirrat och kvällen skulle bli lång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".