Misstag avgiorde maktkampen i Mariestad

Det blev ett misstag som fällde avgörandet när Mariestads kommun igår kväll valde vem som ska styra i kommunen framöver. Vänsterblocket vann, men med hjälp från mycket oväntat håll.

Det blev inte den ensamme Sverigedemokraten i vågmästarställning som fällde avgörandet när socialdemokraterna, miljöpartiet och vänstern fick majoritet i kommunstyrelsen. Istället var det ett misstag från moderaten Lars Karlsson som fällde avgörandet. Han tog fel valsedel.

- Jag är säker på att det var så, sa han själv efter mötet.

Därmed var förvirringen total, för socialdemokraten Ulla Göthager vill visserligen bli kommunalråd på nytt , men hon ställde ett villkor.

- Jag vill inte styra om jag måste styra med en borgerlig budget. Den budgeten är underfinansierad.

Lösningen på det dilemmat blir ett nytt budgetmöte i mellandagarna. Den valda kommunstyrelsen blir visserligen kvar, men folkpartiet och centern byter sida och börjar förhandla med socialdemokraterna om en ny och blocköverskridande budget.

- Dagens möte visar att vi har ett ansvar att hitta en bredare lösning, sa centerns Rune Kjernald.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".