Säsongsanställda skogs- och träarbetare kan förlora 9 000 på ny a-kassa

I morgon onsdag ska riksdagen debattera regeringens hårt kritiserade förslag med sänkta ersättningsnivåer och höjda egenavgifter till a-kassan. Då väntas också ett beslut om att genomföra de stora förändringarna nästa år för att kunna bekosta skattesänkningar.
Skogs- och träfacket i Skaraborg, som för närvarande har 215 arbetslösa medlemmar, är mycket kritiskt till förslaget.

Enligt ombudsman Jan-Olof Larsson kommer den förändrade arbetslöshetsersättningen drabba både säsongsanställda och långtidsarbetslösa hårt om riksdagen klubbar igenom arbetsmarknadsutskottets förslag att de lägre ersättningarna ska gälla från 1 mars nästa år.

- Har de varit arbetslösa så länge som över 300 dagar så får de en sänkt ersättningsnivå till 65 procent. Det är den största biten, säger Jan-Olof Larsson.

Enligt en rapport från Skogs- och träfacket i Skaraborg är 40 medlemmar just nu långtidsarbetslösa.

Jan-Olof Larsson är också orolig för att medlemmar som arbetar deltid, visstid eller som säsongsanställda kommer drabbas av det förändrade beräkningssättet av normalarbetstid. Han menar att för dem kan förändringen i extremfall innebära att de riskerar att förlora nästan 9 000 kronor i månaden i arbetslöshetsersättning.

Men han har inte helt gett upp hoppet om att riksdagsdebatten ska kunna stoppa a-kasseförslaget.

- Vår egen riksdagsman Patrik Björk kommer delta aktivt i debatten. Vi hoppas på att han gör ett bra jobb naturligtvis. Och sedan att det finns förståndiga och kloka borgerliga politiker som tar sitt förnuft till fånga i sista sekund, säger Jan-Olof Larsson.