Val i Mariestad på väg att överklagas

Förvirringen fortsätter i Mariestadspolitiken. Nu hoppar folkpartiet av från överläggningarna med centern och socialdemokraterna. Som skäl uppger man att valet av ny kommunstyrelse kommer att överklagas.

Så sent som i går, tisdag, var folkpartiet intresserat av att förhandla med socialdemokraterna och centern om att styra i Mariestad. Men nu låter det annorlunda.

- Vi avvaktar med vidare diskussioner tills vi vet hur det går, säger Börje Holgersson som sitter i fullmäktige för folkpartiet.

Det är alltså valproceduren med slutna röstsedlar som ifrågasätts, där ju moderaten Lars Karlsson stoppade fel röstsedel i valurnan och av misstag röstade fram en vänstermajoritet med socialdemokraten Ulla Göthager i ledning i stället för partikamraten Johan Abrahamsson.

Ännu har inte något sådant överklagande lämnats in till länsrätten i Mariestad. Avgående moderata kommunalrådet Sten Bergheden bekräftar dock att det finns planer på att överklaga.

- Jag vet att det finns de som planerar att överklaga, säger Sten Bergheden.

-Det handlar om att utreda hur ett röstningsförfarande ska gå till, och till och med socialdemokraten Urban Ahlin ifrågasatte hanterandet av röstningen. Ahlin sade att det till och med var sämre än i Vitryssland.