Tio års fängelse för mord i Vara

En 42-årig man från Vara dömdes på fredagen för mord på en 51-årig bekant. Mannen döms till tio års fängelse för mordet som ägde rum i augusti.
De båda männen tillhörde Varas missbrukarkretsar och var mycket berusade vid händelsen.

Den mördade mannen beskrivs i domen som en mycket snäll person med alkoholproblem. Han och 42-åringen var bekanta sedan tidigare och 42-åringen ska också att bott hos 51-åringen under en tid.

Dagen före sin död köpte 51-åringen bland annat ett tält, sovsäck och campingkök för att tälta tillsammans med 42-åringen invid järnvägen i Vara.

På kvällen den 30 augusti i år befann sig båda männen och en kvinna i tältet. Båda männen var berusade och stämningen blev hotfull. Kvinna blev rädd och gick ut.

Utanför tältet hörde hon hur 42-åringen hotade att döda den andre mannen och hon hörde sedan hur 42-åringen ströp mannen. Hon sprang från platsen och ringde polisen. När polisen kom fram var 51-åringen redan död.

42-åringen har hela tiden förnekat att han haft för avsikt att döda 51-åringen och sagt att han inte minns händelsen. I rätten uppgav mannen att han somnat i tältet och sedan vaknat på en offentlig toalett. Sedan greps han av polisen.

Tinsrätten menar att 42-åringen haft uppsått att döda den andre mannen och dömer honom därför för mord. En rättpsykiatrisk undersökningen visade att mannen inte är psykiskt sjuk, och han döms därför till fängelsestraff. Dock inte livstid eftersom tingsrätten inte anser att mordet utförts med särskild grymhet.

42-åring döms också att betala nästan 85 000 kronor i skadestånd till den mördades familj.