Allt fler anmäler hot och våld på jobbet

Anmälningarna till Arbetsmiljöverket om personer som utsätts för hot och våld på jobbet bara ökar. Men många arbetsplatser inom vård, skola och omsorg saknar rutiner när nånting faktiskt händer. Det visar uppgifter från Arbetsmiljöverket. Vid verkets senaste inspektionsrunda på olika behandlingshem i Skaraborg upptäcktes brister i omhändertagandet av drabbad personal.

- På många boenden, exempelvis demensboenden, händer det nästan dagligen att personal drabbas av hot, okvädesord och tjuvnyp, säger Helene Harder, arbetsmiljöinspektör i Skövde.

Det arbetsmiljöverket efterlyser, men som ofta saknas på arbetsplatserna är en kartläggning av särskilt riskfyllda moment i arbetet, kanske bör personalen inte jobba ensamma hos en del vårdtagare, men också ett bättre förebyggande arbete och noggranna bestämmelser kring hur personalen tas omhand när någon faktiskt drabbas.

Den senaste tolvmånadersperioden så utsattes ungefär 360 000 kvinnor för hot och våld i sitt arbete. Vårdpersonal är överrepresenterad i statistiken och enligt Helene Harder så är det mer regel än undantag att kvinnlig personal utsätts för hot och våld.

Det är arbetsgivarens ansvar att anmäla händelser av det här slaget och en arbetsgivare som inte anmäler riskerar att polisanmälas. Tillsammans med en anmälan till arbetsmiljöverket är stödet till drabbad personal det allra viktigaste, säger Helene Harder.

- Det händer att människor som drabbats inte kan komma tillbaka till sin arbetsplats om något allvarligare inträffat.

Tidigare idag har vi berättat om en vårdare vid ett äldreboende i Tibro som sparkades svårt i underlivet av en åldring på ett äldreboende.  Den sparkade mannen är nu helt återställd och kommer inte att få några men av det inträffade. Arbetsmiljöverket kräver dock att kommunen vidtar åtgärder så liknande händelser inte ska kunna inträffa i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".