Blocköverskridande lösningar måste till i Mariestad

Socialdemokraterna tar nu makten i Mariestad - tack vare en anonym borgerlig röst. Men partiet tvingas samtidigt styra med hjälp av en borgerlig budget.
Och det öppnar i praktiken nu för den blocköverskridande politik som alla efterlyst - men som ingen hittills lyckats genomföra.

Socialdemokraterna fick makten serverade på ett fat av en okänd borgerlig avhoppare. Fast i praktiken tvingar avhopparen fram just de blocköverskridande breda lösningar som man pratat om hela tiden sedan valet i Mariestad - men som man av prestigeskäl aldrig lyckats komma fram till. För nu kan inte längre socialdemokraterna räkna med vänsterns stöd.

- Vi kommer lägga fram våra förslag, vill de sedan ansluta sig till dem är det helt okej, säger vänsterns Per Rosengren.

Därmed har Ulla Göthager och socialdemokraterna egentligen inget val - de måste lägga fram förslag som vinner gehör från ett eller två borgerliga partier både i kommunstyrelsen och inför det slutliga avgörandet i fullmäktige.

- Jag kommer prata även med moderaterna. Nu måste vi hela tiden söka lösningar och ha en öppen dialog, och inte sitta bakom stänga dörrar, säger Ulla Göthager, nytt kommunalråd i Mariestad.

I praktiken är nu den ensamme sverigedemokraten bortdribblad från sin vågmästarställning - förmodligen för resten av mandatperioden. Så om det var den okände blockadbrytarens syfte så har han eller hon lyckats.

- Sverigedemokraterna står vid sidan om. Det ska vara en tydlig majoritet när vi kommer så vi är helt oberoende av Sverigedemokraterna, säger Ulla Göthager.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".