"Åk bort med hunden på Nyårsafton", säger veterinär

Nyårsafton är rena mardrömmen för många hundar. Nyårsraketerna och smällarna kan stressa dem svårt, och på Blå Stjärnans Djursjukhus i Skara har man kontakt med många hundägare under nyårshelgen.
- Vi får många samtal, berättar veterinären Birgitta Lövdal på djursjukhuset.  

Birgitta Lövdal har själv haft en skotträdd hund, och berättar att Nyårsafton var fruktansvärd för hunden.

- Det var också fruktansvärt för familjen, säger hon.

För några år sedan förbjöds smällare efter krav från bland annat hundägarorganisationer, men trots förbudet finns det ändå på marknaden många fyrverkerier som smäller högt och stressar hundarna. En översyn av lagen mot smällare är därför på gång.

I väntan på hårdare restriktioner är det många hundägare som ger sina hundar lugnande medel inför nyårshelgen. Men enligt veterinären Birgitta Lövdal finns det bättre metoder. Enligt henne är den bästa och mest effektiva metoden att man åker bort, långt bort där det inte finns några fyrverkerier. Men kan man inte det finns det andra sätt.

- Försök lägga upp ljudbarriärer. Sätt på radio, TV och stereo så att man försöker lura bort ljudet. Man kan också använda sig av vanlig bomull och stopp i öronen på hunden, säger Birgitta Lövdal.

Hon säger att det är viktigt att man som hundägare håller sig lugn när det börjar smälla.

- Säger man ”stackars dig” och ”så hemskt” så förstärker man obehaget, säger Birgitta Lövdal.

Men man kan också lära sin hund att inte reagera på ljudet.

- Vet man att man har en hund som är stressad av ljud kan man börja öva, och då finns det ljudband som man kan köpa. Då lär man in att det här är inte farligt, säger Birgitta Lövdal.