Hektiskt för tandläkarna under helgerna

Under jul och nyår är det stort tryck på tandvården i Skaraborg.
Folktandvårdens kliniker turas om att ha jouröppet för att hjälpa dem med akuta tandproblem.
På nyårsaftonen satt Tore från Falköping i väntrummet på Folktandvården i Södra Ryd och hoppades bli kvitt värken.
- Jag blev tvingen att åka hit. Värken har blivit för jobbig.

Det är bara patienter med smärta och akuta tandproblem som får behandling under helgerna. De patienter som kan får vänta tills att det blir vardag igen, det kan man även spara en slant på.

Mellan klockan nio och elva får man ringa för att boka tid. Händer det något senare under helgdagen så hänvisas patienten till sjukvårdens akutmottagning.

Falköpingsbon Tore hade haft ont i flera dagar när han på nyårsaftonen gav upp. Det nya året skulle inte inledas med tandvärk, resonerade han och hoppades få hjälp så att han kunde delta i firandet på kvällen:
- Det har jag ju tänkt förstås, ja.

Folktandvården i Falköping, Skövde, Lidköping och Mariestad turas om att ha jouröppet under helgerna. På nyårsaftonen var det i Södra Ryd i Skövde som hade öppet, medan Mariestad höll ställningarna på nyårsdagen.

Generellt sett brukar det vara en hel del som behöver akut hjälp under helgerna. Men det är inte knäcken tar knäcken på tänderna:

– Nä, det skulle jag inte vilja säga, även om den ju tar ett och annat offer. Det är snarare bröd med frön i som är topp ett på listan, säger Magnus Fällström som är klinikchef för Folktandvården i Södra Ryd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".