Arbetslösa i Mariestad får klara sig utan aktivitetscenter

Vid årsskiftet stängde aktivitetscentrat för arbetslösa i Mariestad. Regeringens minskade pengar till arbetsmarknadspolitiska program har lett till att lokalerna där arbetslösa träffats och fått stöd och hjälp med att söka jobb står nu tomma.

Aktivitetscenter, där upp till 45 arbetslösa samlats dagligen för att få stöd och hjälp med att söka jobb och praktikplatser, använda dator och internet och lära sig skriva meritförteckningar, ligger vägg i vägg med arbetsförmedlingen i Mariestad.

Eller låg rättare sagt - för vid årsskiftet stängde centrat som en följd av regeringens nedskärningar i de arbetsmarknadspolitiska programmen. Nu ska de arbetssökandes inställning och hela tillvaro bli mer jobbinriktad. Mindre programverksamhet och mer jobbsök på egen hand.

Men jobbcoach Thomas Gerstel menar att livet som arbetslös kan bli tuffare nu utan Aktivitetscenter.

- Det har gjort att man fått hålla tider, man måste gå upp på morgonen. Man har haft sysselsättning hela dagen. Och inte minst den sociala biten att gå in i en grupp och känna gemenskap. Man är i samma situation, säger han.

Han menar att i stort sett alla mår dåligt som arbetslös.

- För oss har det ju varit att försöka lyfta de här människorna och försöka få dem att må bra och orka söka jobb, säger Thomas Gerstel.

Jobbcoacherna har varslats om uppsägning och hör nu själva till skaran jobbsökande. vad som väntar istället för aktivitetscenter vet de inte, säger de. Men Gullmarie Öller hoppas att arbetslösa också i fortsättningen kommer erbjudas stöd och hjälp i sitt jobbsökande.

- Någon viss typ av basverksamhet bör det nog finnas, säger hon.

Långtidsarbetslösa och personer med fysiska och psykiska funktionshinder kommeräven i fortsättningen ges särskilt stöd att hitta jobb. Det lovar Per-Anders Karlsson som är chef på Arbetsförmedlingen i Mariestad. Också övriga som behöver stöttning när det gäller att söka jobb, hitta praktikplatser eller svara på jobbannonser kommer att kunna få det, säger han.

- Vi kan inte kunna sysselsätta alla heltid så som vi gjort tidigare, utan det blir mer riktade insatser av vägledning, föreläsningar och så vidare, säger Per-Anders Karlsson.

Arbetsförmedlingen kommer att informera om och erbjuda aktiviteter som kan vara nyttiga för arbetssökande, sen är det upp till den enskilde att ta del. Det ska handla mer om personligt ansvar, säger Per-Anders Karlsson.

- Det är viktigt att man som individ inser att jag har stort ansvar själv att söka det här jobbet, eller den här utbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".