Många nya medlemmar i s efter valet

Socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet har noterat ett uppsving av nya medlemmar efter valförlusten i september. Socialdemokraterna i Skaraborg fick mer än 400 nya medlemmar under 2006, den bästa nyrekryteringen på många år.
- När borgarna gick ut med sina lovord som innebar försämringar av a-kassan insåg jag att jag hade saker att slåss för, säger Tibrobon Jenny Axén Wallin som blev s-medlem i fjol.

Valrörelsen, och framförallt valförlusten blev starten för en mobilisering bland de tre förlorande partierna.

Socialdemokraterna fick mer än 400 nya medlemmar. Flertalet anslöt sig efter valet. Medlemsökningen är den största som socialdemokraterna varit med om på många år.
För Jenny Axén Wallin var medlemskapet ett sätt att bevaka sina intressen:

– Jag som är småbarnmamma och färdigutbildad akademiker såg att jag hade saker att slåss för. Så jag bestämde mig för att engagera mig, säger hon.

Den uppåtgående trenden i medlemsantal finns även hos vänstern och miljöpartiet. De borgerliga partierna verkar däremot inte ha fått samma uppsving. Alla siffror är inte redovisade ännu, men totalt sett tycks medlemsantalet hos de borgerliga partierna minska en aning. Moderaterna backar trots att de värvade 139 nya medlemmar.

Moderaternas länsombudsman Joachim Grundin oroas inte över siffrorna.
Han menar att om oppositionen fått ett medlemslyft efter valet, så hade den borgerliga alliansen en flera år lång valkampanj då moderaterna värvade en hel del nya medlemmar:

– Vår mobiliseringsfas pågick 2002-2006. Vi har en långsiktig valrörelse bakom oss och medlemsrekryteringen pågick då.

Socialdemokraten Jenny Axen Wallin ser den borgerliga valsegern som en viktig orsak till att man fått fler väljare att nu bli medlemmar.
Hon får medhåll av moderaternas länsombudsman:

– Efter tolv år av regeringsinnehav tror jag att många väljare tog makten för given, men så vann plötsligt en samling allianspartier makten. Då har det naturligtvis blivit ett större intresse för att återgå till det som en gång var och visa sitt stöd genom medlemskap.                            

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".