Gifta separerade av Migrationsverket

De är gifta men får inte leva tillsammans.
Pirjo Peltola från Mariestad och Issa Asmar från Libanon menar att de gift sig av kärlek, men Migrationsverket tror dem inte och vägrar ge Issa Asmar uppehållstillstånd i Sverige.
– Det känns fruktansvärt. Jag är ledsen hela tiden, säger Pirjo Peltola.

Paret träffades i Mariestad för drygt två år sedan. Då hade Issa Asmar redan sökt uppehållstillstånd i både Sverige och Norge, men fått avslag. Det är de här tidigare ansökningarna som Migrationsverket ser som ett bevis på att det inte handlar om kärlek utan om ett skenäktenskap. Därför har de överklagat länsrättens migrationsdomstols dom som gav Issa Asmar uppehållstillstånd. Migrationsverket överklagat till kammarrätten och nästa instans migrationsöverdomstolen. 

Issa är nu i Libanon och har varit så sedan mars 2005. I Sverige fick Pirjo Peltola genomgå Migrationsverkets obligatoriska intervju som skulle avgöra om det handlade om ett äkta äktenskap. Hon upplevde intervjun som mycket kränkande. Anklagelserna om skenäktenskap upprör henne också.

– Det känns för jävligt. Usch. Varför får jag, som är en fri människa, inte välja vem jag ska leva ihop med oavsett vilket land han kommer ifrån? Jag är liksom inte betrodd. Nu är det bara att vänta och se, fast det är jobbigt, säger hon.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".