Namninsamling i Lidköping mot "gubbskatten"

PRO protesterar nu mot regeringens nya jobbavdrag som i praktiken innebär att pensionärerna får betala högre skatt. Anna-Lisa Holm Berg är ordförande i Lidköpings PRO där man har gjort en namninsamling mot den så kallade ”gubb-skatten”.

- Vi tycker det är orättvist när pensionärerna som tjänar mindre än en arbetare ska få betala mer oavsett om man kallar det skatt eller avdrag, säger Ann-Lisa Holm Berg.

Förvärvsavdraget gäller från och med nyåret. I och med det så får alla förvärvsarbetande med årsinkomster på mellan 100 000 och 300 000 kronor rätt att göra ett avdrag på mellan 400 och 900 kronor i månaden och ytterligare skatteförändringar som prioriterar det regeringen kallar ”arbetslinjen” planeras inför nästa år.

Men PRO vill hellre se ett utökat grundavdrag som innebär lägre skatt för alla och har inlett en lobbyaktion riktat mot pensionsmässiga riksdagsledamöter.

- Vi tycker de som är 65 år och äldre borde se hur orättvist det är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".