Falköping satsar fyra miljoner på järnvägsterminal

Falköping vann kampen mot Skövde om en ny kombiterminal i Skaraborg, för omlastning mellan lastbil och järnväg.
Nu satsar kommunen fyra miljoner kronor på markarbeten och utökade järnvägsspår till terminalområdet intill Scand Point.
– Om några år hoppas vi kunna bygga en helt ny terminal norr om Skaravägen, säger kommunalrådet Ulf Eriksson (c) i Falköping.

Efter omfattande utredningar beslöt Banverket i fjol att satsa på en järnvägsterminal i Falköping istället för i Skövde, som var det andra alternativet.

Första etappen mot det som kallas Terminal Skaraborg blir nu att bygga ett nytt spår ut mot ett industriområde norr om järnvägsstationen i Falköping.

– Det här en upprättelse efter misslyckandet med Scand Point på 1980-talet, säger Ulf Eriksson.

Till skillnad från då är näringslivet (bland annat åkerierna), Regionen och Banverket med i utbyggnaden av terminalen den här gången.

En studie görs nu tillsammans med bland annat Göteborgs hamn om hur stor trafiken kan bli på den nya omlastningsterminalen i Falköping. Växer lastbils- och järnvägstrafiken tillräckligt så kan det bli ett nytt och stort terminalbygge norr om Skaravägen.

– Då handlar det om en investering på tiotals miljoners, säger Ulf Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".