Grästorp bygger ut bredbandsnätet - igen

Bredbandsutbyggnaden i Skaraborg är nu i stort sett klar, samtidigt som statens bidrag till att bygga bredband är slut. I Grästorp har kommunen tvingats göra om bredbandsutbyggnaden på grund av bristen på pengar från staten, som gjort att kommunen för fyra år sen felaktigt satsade på den billigare tekniken med mastburet bredband, så kallad radiolänk.

- Det blev ingen succé med Radiolänk. Det var radioskuggor och bara 70-80 procent av kommunens yta täcktes, säger Lennart Blanckenfjell är administrativ chef i Grästorps kommun.

Anledningen till att man byggde det ”misslyckade” luftburna bredbandet var alltså bristen på pengar. I Grästorp fick man förhållandevis lite pengar från staten för att bygga bredband beroende på att man bara har en tätort i kommunen. Med tätort menas ett samhälle med över 200 boende och det är bara huvudorten som uppfyller det kravet.

- Den här gången blev det en lösning med så kallad ADSL.

Förutom det faktum att man i Grästorp nu bygger bredband för andra gången så kan man se kommunen som en ganska typisk bild av bredbandsutbyggnaden i Skaraborg. För på de flesta orter har man en blandning av ADSL och Radiolänk för att täcka hela kommunen.

Mellan 90 och 95 procent av Skaraborgarna kommer när allt är klart att få tillgång till bredband. Men det kommer alltså att finnas så kallade ”vita fläckar” på bredbandskartan. Anledningen till att vissa blir utan är att en del telestationer inte kommer att byggas ut. Det är för att det är för få hushåll kopplade till just den stationen.

Inte heller de privata företagen vill bygga på de mindre orterna, få hushåll betyder få kunder och ett dåligt ekonomiskt underlag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".