Ny arbetsmarknadspolitik oroar de svaga

Den nya regeringens arbetsmarknadspolitik utlovar fler jobb men också ställer högre krav på individen. Det har gjort många långtidsarbetslösa eller långtidssjukskrivna oroliga.
Bruk för alla i Falköping är en arbetsplats för människor med särskilda behov i arbetslivet. Där märks oron särskilt mycket. – Beslutfattarna borde komma hit och titta. Det här stället har verkligen en framtid, säger Peter Hansen som efter flera års arbetslöshet fått ett jobb.

Alla 160 personer som i dag jobbar på Bruk för alla i Falköping kommer från arbetslöshet eller sjukskrivning. Antingen har de ett fysiskt, psykiskt eller socialt funktionshinder. Andra har helt enkelt blivit arbetslösa i ”fel” ålder, saknar utbildning eller arbetslivserfarenhet. På Bruk för alla driver de bland annat café, hunddagis, begagnataffär, sköter återvinningsstationer eller jobbar i verkstad. Totalt handlar det om 20 olika verksamheter.

Peter Hansen hade varit arbetslös i flera år när han fick jobb på Bruk för alla. Idag utbildar han skolelever i miljöfrågor. Han hoppas att människor också i fortsättningen ska ges möjlighet till jobb och oroas av den nya regeringens arbetsmarknadspolitik.

Eva-Marie Sääf som planerar och leder arbetet är också oroad. Hon säger att framtiden känns osäker:

– Vi vet inte vad som kommer att hända. Vi vet bara att vi är bekymrade. Ersättningsnivåer sänks, aktivitetsgarantin ska försvinna… Vi lever i ett vakuum nu.