Rekordmånga narkotikabrott i Skaraborg

Alltmer narkotika tar sig in över Sveriges gränser. Polisen har aldrig någonsin tidigare registrerat så många narkotikabrott i Skaraborg som under 2006.
Dessutom ökar alkoholkonsumtionen och är nu den högsta på 100 år.
Det framkom under ett seminarium som genomfördes på torsdagen.

Seminariet om missbruk och brottslighet besöktes av 120 personer från bland annat polisen, sjukvården, skolan och kommunernas socialtjänster.

Poliskommissarie Tommy Hoff var en av arrangörerna. Enligt honom är det ingen tvekan om i vilken riktning utvecklingen går:  

– Beslagen blir allt större. Flödet över de svenska gränserna är större. Dessutom är narkotikan billigare nu än någonsin tidigare. Det innebär att sårbara människor löper en större risk att påbörja, och fastna, i missburk.   

Förutom narkotikafrågan informerades kommunernas representanter också om utvecklingen när det gäller alkohol. Bland annat redovisades siffror som visar att alkoholmängden i liter per person och år inte varit så hög som nu på 100 år. Att drickandet har förändrats de senaste åren det är uppenbart för Annelie Fredriksson som arbetar som drogförebyggande samordnare i Vara kommun:

– Det är inte fler som dricker men när Varaborna dricker så dricker de ordentligt. Vi har helt enkelt en intensivkonsumtion som är större i Vara än i resten av riket.   

Enligt Annelie Fredriksson har kommunen sett det här beteendet i flera studier de senaste åren.

– Nu ska vi börja jobba med detta. Hur vi ska bekämpa det vet jag inte ännu men vi ska ta tag i det här.