Svårare att skicka kränkande sms anonymt

Antalet anonyma hot och kränkningar via sms har ökat kraftigt senaste året. Men nu har flera mobiltelefonoperatörer tagit bort möjligheten att skicka anonyma textmeddelanden. Det är Framförallt yngre tjejer som varit en utsatt grupp för den här sortens elektroniska angrepp.

”Jag har hört flera som fått sådana sms.” ”Det är obehagligt när man inte vet vem det är ifrån” ”Sms:ar man tillbaka får man sällan svar på vem det är ifrån”, säger elever från Västerhöjdsymnasiet.

Möjligheten att skicka anonyma sms togs bort av Teliasonera och Halebop för några månader sedan. Tele2/Comviq har hela tiden haft en sån spärr och om en dryg vecka stänger även Telenor den möjligheten för sina abonnenter. Därmed har nästan hela marknaden gjort gemensam sak.

Skälet till att bolagen nu gör så här är att antalet hot och kränkningar i sms-form ökat rejält. Polisinspektör Tommy Hoff menar att uttalade hot inte varit så vanligt utan att det oftast handlat om kränkningar, inte sällan med sexuell innebörd. För polisen blir det nu lättare att utreda sms-relaterade brott.

- Då kommer vi kunna spåra sms till en specifik telefon, det kommer troligen vara avskräckande för de flesta.