Gymnasieelever provar rullstolsliv

Två gymnasieelever på De la Gardiegymnasiet i Lidköping har bestämt sig för att ta reda på hur det är att vara rullstolsburen. De två tjejerna gör just nu ett projektarbete som går ut på att de prövar på hur det är att sitta i rullstol och ta sig an vardagen.

Hur är det egentligen att vara rullstolsburen och leva i ett samhälle som inte alltid är anpassat för att ta sig fram i rullstol? Och hur upplever man att ställas mot fördomar om funktionshindrade när man sitter i rullstol?

Det frågade sig Kristin Olsson och Lisa Stenberg som går i trean på De la Gardiegymnasiet. De startade i förra veckan ett projektarbete på just det ämnet. Varsin vecka prövar de på hur det är att sitta i rullstol och de har upptäkt att det är mycket som är annorlunda, bland annat när det gäller gymnastiken i skolan.

- Jag är ju gående nu, men Lisa som ska ha gympalektion kunde inte vara med på det passet de skulle göra. Så vi ska ha styrketräning nu i stället. Men inte heller i styrkerummet är det speciellt handikappanpassat, berättar Kristin Olsson.

I stället för att spela badminton som deras klasskamrater så sitter de i styrketräningsrummet på De la Gardiegymnasiet och tränar med hantlar. De har hunnit halvvägs in i sitt projektarbete. Förra veckan satt Kristin i rullstol medan Lisa var hennes assistent, den här veckan är det ombytta roller.

Förutom att gå i skolan prövar de på andra vardagliga saker utifrån ett funktionshindrat perspektiv, som att gå i klädaffärer och gå och fika.

- Det är väldigt svårt att ta sig fram i vissa affärer. Och i vissa affärer kom vi inte alls in för det det var trappor, och de hade inga ramper. Vi gick in på ett kafé och kom inte in genom dörren. Hon som jobbade i kaféet kollade bara på oss. Hon såg att vi behövde hjälp men struntade i oss. Hon visste väl inte hur hon skulle bemöta oss, säger Lisa Stenberg.

Lisa och Kristin ska sammanställa sitt arbete nästa vecka och sen är tanken att de ska föreläsa om vad de kommit fram till för en gymnasieklass och en mellanstadieklass. Det för att få folk som inte sitter i rullstol att förstå hur det är och förändra attityder.

- Man får en tankeställare själv och tänker: ”Bemöter jag folk på detta viset, eller hur gör jag i samma situation?”, säger Kristin Olsson.