"Meken" har svårt att rekrytera

Verkstadsföretaget ”Meken” i Lidköping, som numera ägs av KMT, expanderar snabbt. Bara den här veckan söker företaget tio nya anställda.
Men Meken har problem med att hitta kompetent personal:
- Det är svårt att rekrytera till Lidköping, säger vd: n Johan Westberg.

KMT Lidköping, som tidigare hette Lidköpings Mekaniska Verkstad i folkmun kallad Meken, har senaste åren ökat antalet anställda å har nu 250 anställda. Den senaste tiden har KMT Lidköping fått flera stororder på avancerade slipmaskiner från Kina och kullagertillverkaren SKF.

Bo Larsson är SIF-klubbens ordförande. Han har jobbat på Meken i Lidköping sedan 1986 och ser positivt på framtiden:

– Ja, det rullar på och vi har ett stort behov av servicetekniker, konstruktörer och produktionstekniker. I förlängningen får en del underleverantörer också mer att göra.  

Verkstadsföretaget i Lidköping är världsledande på maskiner för precisionsslipning inom industrin. Det enda som verkar kunna stoppa dem är personalproblemen:

– Det blir allt kärvare. Vi ser ganska många företag som slåss om samma kompetens. Vi får nog ligga i rätt bra tror jag, säger Petra Sundström, som är ny personalchef på KMT Lidköping. Hon skulle gärna vilja rekrytera fler kvinnor, men säger att det är särskilt svårt:

– Kvinnor söker oftast inte de här befattningarna. Inte än så länge…

Vd: n Johan Westberg berättar att det hittills ofta varit hemvändande som rekryterats till företaget:

– Mamma eller pappa har sett vår annons och tipsat sina barn. Det är ett lite roligt sätt att rekrytera på, tycker jag. Annars är det svårt att rekrytera till Lidköping. Vi hoppas verkligen inte att det här ska bli ett problem, utan vi får kämpa på.