Statsministern såg grisgödsel förvandlas till biogas i Götene

Statsminister Fredrik Reinfeldt besökte i dag Skaraborg för att bland annat titta på lantbrukets möjligheter att minska vårt oljeberoende. Han fick se grisgödsel förvandlas till Biogas och tillverkning av biodiesel från raps.

En intresserad statsminister Fredrik Reinfeldt kunde på onsdagen studera hur man på Stora Svenstorp i Götene gör metangas av gödseln från gårdens grisar. Sedan gick färden till Skeby Energi mellan Götene och Lidköping där man producerar biodiesel, så kallad RME.

Jörgen Pettersson som är delägare i Skeby Energi hoppas på en höjning av dieselskatten för att på så sätt bli mer konkurrenskraftig men några sådana löften gav inte statsministern.

- Vi i alliansen har lovat att politiskt understödja en inväxling av förnyelsebara energier och samtidigt växla ut det vi inte vill ha. Det sker med hjälp av skattelättnader som redan införts men också genom samarbete med EU där jordbrukspolitiken är viktig.

- Hela världen ropar just nu på ett svar på klimathotet. Vad vore lyckligare än om vi i Sverige kunde svara på det med en tillverkning direkt från den svenska myllan, sa Reinfeldt efter besöket.