Nya regler drabbar sjukskriven arbetslös

Vid årsskiftet ändrades reglerna för både sjukpennning och a-kassa.
Och för Västerplanabon Lars Magnusson, som var arbetslös när han blev sjukskriven, innebär det här att han förlorar dubbelt upp.
När han härom dagen öppnade ett brev från a-kassan insåg han att han får 500 kronor mindre att röra sig med varje månad.

Lars Magnusson blev utan jobb i fjol, och under tiden som arbetslös fick han problem med sina händer, och har tvingats till operationer.
Arbetslösheten övergick alltså i sjukskrivning.

Lars Magnusson är en av dem som drabbas av de nya regler som gäller från årsskiftet, eftersom han får sänkt sjukpenning med 250 kronor.
Dessutom har a-kassan ändrat sina avgifter.
Arbetslösa har fortfarande en lägre a-kasseavgift, men sjukskrivna räknas alltid som arbetande.
Lars Magnusson får därför höjd avgift med 250 kronor.

- Man reagerar på en gång och blir, på ren svenska, förbannad! säger han och menar att problemet måste uppmärksammas.
För honom är 500 kronor mindre varje månad något som märks i plånboken.
- Ekonomin är ju ansträngd redan när man går på sjukpenning eller a-kassa.

Nu känner han en stor press att återvända till arbetslivet, men först måste händerna läka, menar han.
- Det kan jag inte skynda på, det ligger i händerna på vår sjukvård, säger han.

Men den centerpartistiska riksdagspolitikern Annika Qarlsson, som sitter i arbetsmarknadsutskottet, försvarar den nya regeringens regelverk.
Hon hävdar att Lars Magnussons sänkning i sjukpenning hänger i hop med att han hade en hög inkomst när han jobbade och hon tycker inte att han drabbas dubbelt.

- Det är för dem som haft en hög inkomst som vi gjort en sänkning av taken. Istället vill vi öka utrymmet för dem som har de låga inkomsterna, säger Annika Qarlsson och nämner som exempel kvinnor med deltidsjobb inom vård och omsorg.

Att Lars Magnusson som sjukskriven måste betala en avgift till a-kassan som är högre än den han betalade när han var arbetslös försvarar Annika Qarlsson med att han trots allt får en bättre ersättning som sjukskriven.
Eftersom arbetslöshetsersättningen trappas ner efter 200 och 300 dagar, men sjukpenningen inte minskar med tiden.

Annika Qarlsson menar att regeringens lättnader för företagen och satsning på nystartsjobb kommer att innebära förbättringar för folk i Lars Magnussons situation.
- När han känner sig redo att ge sig ut igen så kommer det också att finnas betydligt bättre möjligheter och större chanser för honom att faktiskt komma tillbaks till arbetslivet, säger hon.