Sista dagen att ge bort din pension - pengar att tjäna

Vill du ge bort din pension till din fru eller man? Ja, då måste du skynda dig. I morgon är nämligen sista dagen att överlåta pensionspengar.
Många gör så för att den sämre betalda ska få mer pengar. På det sättet kan man undvika en del skatt - helt på lagligt vis.

Möjligheten att överlåta sin premiepension till den man är gift med har funnits i över tio år men ändå är det få som känner till den. Varje år är det ungeär 7000 i Sverige som överlåter. Vanligast är att mannen tjänar mer och då skänker premiepensionen till sin fru.

Att jämna ut pensioninkomsten så här kan leda till att hushållet som helhet får mer pengar över eftersom de inte behöver skatta lika mycket. Hur mycket det kan skilja är omöjligt att säga, men för den som får premiepensionen kan det handla om så mycket som en tusenlapp i månaden.

Men finns några saker man måste tänka på. För att kunna utnyttja det här måste paren vara gifta eller partnerregistrerade. Man ska också tänka på att 14 procent av pengarna försvinner när man överlåter. Det är en slags avgift.

Pengar som redan skänkts kan man aldrig få tillbaka, däremot går det att avbryta överlåtelsen.

Vid skilsmässa eller dödsfall upphör den automatiskt.

Blanketten finns att skrva ut på Försäkringskassans hemsida. Där kan du också göra en prognos för ert hushåll.