Träindustrin skriker efter arbetskraft

Det råder stor brist på arbetskraft inom träindustrin just nu.
– Behovet är enormt. Det behövs ungefär 8 000 nya medarbetare de närmaste tre åren, säger Mikael Johansson, som är utbildningsansvarig på Tibro Trätekniska Centrum, TTC.
På tisdagen samlades flera företag på Lärcenter i Falköping i hopp om att där kunna rekrytera personal.

Trä- och möbelindustriförbundets (TMF: s) undersökningar visar att det kommer att finnas tusentals jobb i branschen de kommande åren. Samtidigt som 40-talisterna går i pension går branschen spikrakt uppåt, och företagen tror sig få problem med att hitta tillräckligt mer personal. För att lösa problemet har flera företag och utbildare gått ihop i ett nätverk tillsammans med bland andra arbetsförmedlingen och Falköpings kommun. Uppdraget: att hitta personal.

Till att börja med ska nätverket rekrytera bland arbetslösa. På tisdagen gjordes det första försöket då flera företag och utbildare samlades på Lärcenter i Falköping. Ett 70-tal arbetssökande hade samlats där, bland dem Marita Karlsson som är arbetslös sedan i november förra året:  

– Jag tror mycket på jobb inom branschen. Jag kommer från träindustrin och vill gärna jobba som maskinskickare eller ytbehandlare.

Och just ytbehandlare var Pia Hansson från C&D Snickeri i Falköping på jakt efter på rekryteringsdagen:

– Det är en utbildning som inte finns i Sverige längre och därmed finns det inte heller några utbildade. Duktiga maskinsnickare är också intressanta. Är man duktig och kan gå rakt in i produktionen så har vi alltid dörren öppen, säger hon.