Rieger anklagas för att stödja nazism med EU-bidrag

Den naziststämplade tyske advokaten Jürgen Rieger anklagas för att finansiera nynazistisk verksamhet med EU-pengar som han får för driften av Sveneby säteri i Töreboda kommun.
- De pengar han får in går till det, säger Daniel Poohl på tidskriften Expo, som bevakar högerextremism.

Jürgen Rieger har alltid förnekat att han skulle vara nazist, men i hemlandet Tyskland är han intimt förknippad med den ideologin. 

I staden Delmenhorst var Rieger nyligen nära att för 30 miljoner kronor köpa ett hotell som enligt tyska medier skulle bli ett centrum för extremhögern. Rieger misslyckades eftersom ortsborna protesterade. Den tyska kommunen utnyttjade förköpsrätten och köpte fastigheten till kraftigt överpris.

– Vi lyckades, vi stoppade högern, utropade stans borgmästare efter att affären var klar.

Det är lätt att förstå varför kommunen och opinionen ville stoppa Rieger till varje pris, menar Daniel Poohl:

– Han är en man med pengar och en man med pengar är viktig för rörelsen, vilken position han än har. Den rädsla som staden känner inför att bli sammankopplad med sådan här aktivitet säger också en del.  

Här i Sverige är Rieger aktuell som åtalad för djurplågeri på Sveneby. Hovrättens dom avkunnas den 12 februari. Oavsett om han fälls eller frias fortsätter Rieger kvittera ut miljonbelopp i EU-stöd för driften på Sveneby. Daniel Poohl anser att driften på Sveneby har som främsta syfte att delfinansiera den nynazistiska verksamheten:

– Det är ingen tvekan om att Jürgen Rieger är en mycket ideologisk person som använder sina tillgångar till att underlätta för den nazistiska rörelsen i Sverige, men framförallt i Tyskland.

Jürgen Rieger har under åren fått ut nästan 13 miljoner kronor i olika stöd, varav cirka 1 500 000 kronor i fjol.