Dafgårds kan bli Götenes skolmatsleverantör

Götene kan tänka sig att låta Källbyföretaget Dafgårds leverera kyld skolmat till kommunens skolor och förskolor.
Men först ska en testperiod på ett och ett halvt år genomföras och eleverna på Källby gård blir då testpiloter.

- Det nya är att vi riktar in oss på skolor, säger Mikael kaufman, försäljningschef på Dafgårds.

- Vi tror att fler skolor kommer vara intresserade av den här typen av leveranser i en framtid.

Idag tillverkas skolmaten som serveras på Källby gård på Centralköket i Götene och transporteras varm till Källby gård. Under testperioden skulle skolan istället få frysta leveranser en gång per vecka och själva värma upp maten. Det är här den tänkta förbättringen för kommunens del ligger. Visserligen finns det en viss skepsis om hur det blir med näringsvärdet i mat som först kyls för att sedan återuppvärmas - men detsamma gäller också för lagad mat som fraktas runt på vägarna innan den serveras.  

Projektet befinner sig än så länge i sin linda. Först 2008 kan Dafgårds börja leverera till Källbyskolan, under förutsättning att både kommunstyrelsen och servicenämnden som man har tillsammans med Skara båda två ger klartecken.

På skolan är de positiva till projektet:

- Dafgårds är ju en stor del av Källby och då kan det vara naturligt att våra elever blir testpiloterna. Vi har varit testare förut och det tyckte eleverna var spännande, säger Eva Cardell som är rektor på Källby gård.  

För Dafgårds är den här typen av matleveranser inte ny.

- Vi levererar redan på det här sättet till äldreboenden runt om i landet. Det nya är att vi riktar in oss på skolor, säger Mikael kaufman, försäljningschef på Dafgårds.

- Vi tror att fler skolor kommer vara intresserade av den här typen av leveranser i en framtid.