Arbeslösa bussas till skolor i Skaraborg

I dag gick första bussturen med arbetslösa till folkhögskolor runt om i Skaraborg. De 35 arbetslösa bussresenärerna ska erbjudas skräddarsydda utbildningar på folkhögskolan i det så kallade Saga-projektet för att på så sätt få jobb i framtiden.

Jobb direkt eller nödvändiga baskunskaper för jobb lite senare. Det är vad Arbetsförmedlingen hoppas att besöken på folkhögskolorna i Axvall, Tidaholm och Hjo ska resultera i.

Sagaprojektet är tänkt som en hjälp in på eller tillbaks in på arbetsmarknaden för personer som varit arbetslösa en längre tid. Nu erbjuder Arbetsförmedlingen möjligheten att studera på folkhögskola, antingen enbart studier annars i kombination med praktik ute på en arbetsplats. 

Att deltagarna på bussen skulle vara särskilt intresserade av att plugga på just folkhögskola, det finns det inget som säger. Gemensamt för dem är att de förbrukat sina ersättningsdagar och ingår i den så kallade aktivitetsgarantin, vilket betyder att de helt enkelt måste delta i någon form av aktivitet.

En av de arbetssökande, Yusef Adam från Skövde, skulle helst av allt vilja utbilda sej till svetsare eller truckförare och ryggade tillbaks när han hörde om matematik, data, svenska, en del andra språk och samhällskunskap som han kan läsa på Axevalla folkhögskola. Han vill inte plugga utan få jobb som så fort som möjligt.

- Det vore mycket bättre som jag hittar en utbildning till svetsade. Det är för svårt att plugga.

Yusef Adam, åker vidare med bussen till ytterligare två folkhögskolor, men är inte helt optimistisk inför framtiden och möjligheten att få jobb.

- Förr fanns det fler fabriksjobb, nu behöver man kunna använda datorer.