Foto: Gunnar Birgersson, SR Skaraborg.

Striden om Kyrkskolan i Grästorp blossar upp igen

Kyrkskolan är Grästorps äldsta byggnad. I snart 20 år har invånarna trätt om det tomma 1800-talshusets existens -samtidigt som det förfallit bit för bit. Ny gör kyrkan en ny framstöt i hopp om att få riva:
- Man kan inte behålla hus som man inte har någon som helst nytta av. 
Och får mothugg igen:
- Avsäger man sig historien är man ganska fattig.

Kyrkskolan är den sista resten av 1800-talsbebyggelsen, den period då själva tätorten Grästorp formades i och med järnvägens framväxt. Därför finns det starka förespråkare för byggnadens bevarande och det är inte för mycket sagt att påstå att den idag tämligen förfallna byggnaden delar Grästorpsborna i två delar - bevarare och förgörare.
Ägaren kyrkan tillhör den sista kategorin.

– Personligen tycker jag mycket om huset och det skulle säkert bli vackert om man renoverade det, men det går inte att ekonomiskt motivera att ha kvar hus som man inte har någon som helst nytta av. Huset är bara i vägen, säger kyrkonämndens Dag Hardysson.

Striden om skolans existens har pågått under 20 år. Den har varit ett regeringsärende, beslut har överklagats och överklagandena i sin tur överklagats. Så har det hållit på. I protokollen finns också anklagelser om bland annat jäv.

Moderaten Leif Berggren är stark motståndare till att riva den gamla skolan. Han menar att det redan är bestämt att den ska få stå kvar:

- Vi rev annan äldre bebyggelse när kyrkan byggde kyrkans hus. I den uppgörelsen var det underförstått att Kyrkskolan skulle få stå kvar, säger han.

Och den två decennier långa striden visar inga som helst tecken på att vara på väg att dö ut:  

- Överklagandena kommer att pågå så länge de Grästorpsbor som vill bevara Kyrkskolan orkar, säger Leif Berggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".