Diabetespatienter i Lidköping får bättre vård

Den ökade strömmen av diabetespatienter har lett till att barnkliniken i Lidköping har fått ändra sitt arbetssätt. Det har i sin tur gjort att barnen som drabbas av diabetes mår mätbart bättre i dag, trots att det är en stor omställning att få diabetes.

- Det som är besvärligt är att man måste planera vad man äter, att man inte får äta godis och så sprutorna förstås, säger Benita Palm, 12 år som fick besked om att hon hade diabetes för ett och ett halvt år sedan.

På tjugo år har antalet barndiabetes-patienter på sjukhuset i Lidköping nästan fördubblats, från 40 till idag 75. Det handlar i huvudsak om diabetes typ-1, en sjukdom som inte går att bota, men som går att hålla i schack med hjälp av insulinsprutor och att vara noga med maten.

Varför den här typen av diabetes ökar vet man inte, men man tror att det kan ha med ärftlighet att göra. Infektioner och stress kan vara andra orsaker.

På barnkliniken i Lidköping jobbar man idag i team, där hela familjer får lära sig hur man ska sköta mediciner och mat. När allt sen fungerar bra behöver barnet inte komma för provtagning mer än var tredje månad. Men om medelsockervärdet i blodet mäter man oftare och försöker komma fram till vad i behandlingen som behöver korrigeras, och det här har varit väldigt effektivt berättar barnläkare Bert Trybom.

- Mycket effektivt och det betyder att ungdomarna har ett bra utgångsläge inför framtiden då följdsjukdomarna brukar komma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".