Nysvenskar diskrimineras av bostadsbolag

Flera hyresbolag i Skaraborg misstänks göra skillnad på svenskar och invandrare när de söker lägenhet. I en undersökning som Hyresgästföreningen gjort pekas fyra Skaraborgska bostadsföretag ut för att ha en diskriminerande struktur.

Hyresgästföreningen lät en man med svenskt namn och en med ett utländskt klingande namn ringa till olika bostadsföretag i hopp om att få tag i en lägenhet snabbt. Samtalen följde en speciell mall och skedde med ungefär en timmes mellanrum.

När alla samtal ringts skrevs de ut ordagrant och analyserades. Det visade sig då att de båda som ringt fått olika bemötande hos nästan vartannat  bostadsbolag. 14 bolag diskriminerade mannen med det utländska namnet ordentligt och har därför blivit anmälda till diskrimineringsombudsmannen. Inget av de bolagen ligger i Skaraborg.

Men sex andra bolag är med i undersökningen och av dem hade fyra enligt Hyresgästföreningen en diskriminerande struktur, med det menar Hyresgästföreningen att det fanns olikheter i samtalen som var till tydligt var till invandrarens nackdel. Svensken fick helt enkelt ett bättre bemötande.

Representanter för flera av de här utpekade bolagen säger till SR Skaraborg att de beklagar att de behandlat folk olika, att det är allvarligt och att personalen ska prata om det. De säger också att de har många nysvenskar som hyresgäster och att de inte känner igen sig i beskrivningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".