Rondell ska göra Karlsborg säkrare

Södra infarten till Karlsborg kommer att få en ny utformning.
En av kommunen länge efterlängtad rondell ska byggas på riksväg 49 till en kostnad av drygt 11,5 miljoner kronor.

Enligt stadsarkitekt Bo Björkman så är en cirkulationsplats på riksväg 49, i höjd med Åsen strax före Karlsborgs tätort, något som kommunen väntat på sedan år 2000, eller ännu tidigare, då planerna på en rondell först började ta form. På måndagen godkände kommunstyrelsens arbetsutskott avtalet kring bygget och nu pekar allting på att cirkulationsplatsen kommer att byggas till en kostnad av drygt 11,5 miljoner kronor.

Av dem ska Karlsborgs kommun betala en miljon medan Vägverket ska stå för resten. Det är en överenskommelse som kommunstyrelsens ordförande Kjell Sjölund säger sig vara nöjd med. 

I samband med rondellbygget planeras också anslutande cykel- och gångvägar och pendlingsparkering för bil och cykel vid busshållplatsen. Flottiljområdet F6, som kommer att övergå i statens ägo, får en egen infart.

Stadsarkitekt Bo Björkman säger till SR Skaraborg att Karlsborg härmed får en tydligare entré, dessutom säkrare eftersom hastigheten på trafiken måste sänkas förbi cirkulationsplatsen. 

Bygget ska stå klart under året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".