Lidköping först med att testa teknikfritids

Lidköping kan bli först i Skaraborg att starta ett så kallat KomTek, en fritidsverksamhet för barn helt inriktad på teknik, naturvetenskap och entreprenörsskap.
– Det finns mycket sport, musik och sånt men ingenting för dem som är intresserade av naturvetenskap och teknik, säger Åsa Fouganthine, utvecklare i Lidköping.

KomTek - Kommunal Entreprenörs- och Teknikskola - är en fritidsverksamhet för flickor och pojkar från förskoleklass till och med gymnasiet.
Konceptet är precis detsamma som den kommunala musikskolan, skillnaden är bara att det kan handla om att bygga en robot, tillverka smycken eller bygga med lego istället för att spela ett instrument.   

Komtek finns i elva andra kommuner och det är NUTEK som utvecklat projektet. 

På tisdagen beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att avsätta 100 000 kronor till ett pilotprojekt där ett par skolor på försök kan ha ett mindre antal KomTek-kurser. Om försöket faller väl ut kan kommunen vara villig att starta ett komplett KomTek, säger Lidköpings kommunalråd Kjell Hedvall till SR Skaraborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".