Valtrets elever kritiserar nedläggningen

Eleverna på Valtrets skola i Undenäs är kritiska till att kommunen vill stänga deras skola tidigare än vad som planerats.
Barn- och utbildningsnämnden menar att en stängning skulle innebära en besparing på 500 000 kronor, men eleverna är skeptiska:
– De tänker helt fel. Det kommer att bli dyrare istället, tror Mathilda Kjellqvist och Johannes Lindman.

Enligt ett tidigare beslut ska Valtrets skola läggas ner våren 2008. Nu föreslår kommunen att stängningen tidigareläggs och att skolan slår igen redan i vår. Fjärdeklassaren Johannes Lindman tycker inte om förslaget:

– Helst skulle jag vilja göra som Engelbrekt; ta med mig en hop arga bönder och säga vad jag tycker till politikerna. Vad tjänar ni för pengar på det här? skulle jag fråga.  

Enligt kommunen skulle svaret bli: ungefär en halv miljon kronor, kanske mer, kanske mindre. I nuläget vet kommunen nämligen inte hur många av Valtrets elever som tänker välja skolan i karlsborg och hur många som föredrar friskolan i Forsvik. Elevernas val kommer att påverka prisbilden.

Kostnaderna för skolskjutsar finns inte heller med i den ekonomiska kalkylen som ligger till grund för besparingen.

Mathilda Kjellqvist i årskurs 5 vet inte vilken skola hon vill byta till, men i vilket fall som helst så kommer hon att behöva skolskjuts. Det gör att hon precis som sin skolkamrat Johannes Lindman funderar över hur mycket kommunen kommer att spara i slutändan. Väljer hon och många med henne friskolan i Forsvik så betyder det nog rejäla kostnader för kommunen, säger hon:

- Det blir dyrt för dem. De är ganska osmarta som tänker så fel.

- Det här blir en riktigt dålig affär för kommunen, säger Johannes Lindman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".