Reparerade efter översvämning - dömdes

För sex år översvämmades Gillis Brobergs åkrar när Vänern svämmade över och han förlorade nästan en halv miljon kronor på uteblivna skördar.
Gillis Broberg reparerade åkrarnas skyddande fördämningar, men dömdes för miljöbrott:
– Jag trodde inte att jag skulle behöva uppleva det efter en sådan situation som jag hade haft. Det var bedrövligt.

Vintern 2000/2001 steg Vänerns vattenstånd långt över det normala. Många boende runt sjön drabbades av översvämningar, bland dem Gillis Broberg som hade en meter vatten på 70 av sina 90 hektar åker.  

– Det var oerhört deprimerande att se åkrarna så översvämmade. Det var ju nästan 70 procent av vår odlade areal.

Familjen Broberg gick miste om ungefär 400 000 kronor i utebliven skörd och kunde bara vänta tills att vattnet sjunkit undan så pass att de kunde börja reparera de skyddande vallar som sköljts bort av vattnet.

– Vallarna är en förutsättning för att kunna odla. Vi började reparera dem sommaren 2002.

Gillis Broberg använde sig då av jord utanför vallarna, på sjösidan. Det skulle han inte ha gjort. Enligt länsstyrelsen skadades den lilla viken i Vänern allvarligt av arbetet och Gillis Broberg dömdes i tingsrätten för miljöbrott. Domen blev böter och har inte kunnat överklagas då varken hovrätten eller högsta domstolen velat ta upp fallet.

Gillis Broberg tycker att han blivit illa behandlad av länsstyrelsen och att felaktiga fakta låg till grund när Tingsrätten dömde honom för miljöbrott:

– Tjänstemännen kunde tydligen inte ta den hänsyn som de borde ha tagit i det här sammanhanget. Jag är deprimerad över att svenskt rättssamhälle fungerar på det här sättet.  

LRF:s jurist Ulf Vickström ska nu undersöka om Gillis Broberg blivit felaktigt behandlad av Länsstyrelsen.

Ulf Vickström säger också att med tanke på klimatförändringarna så borde reglerna för invallningar av jordbrukslandskap möjligtvis ses över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".