Skövdetjejer väljer tekniskt på gymnasiet

Skövde ligger topp fyra i Sverige när det gäller andelen tjejer som väljer att studera på gymnasiets tekniska program. Det visar en undersökning som gjorts av länsstyrelsen i Sörmland.

Sten Johansson som är programansvarig för tekniska programmet på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde tror att en orsak till att man lyckats i Skövde är att man inte gjort några riktade insatser mot tjejer.

- Jag tror att det är bättre att försöka undvika det, och arbeta med eleverna på teknik istället för flickorna på teknik, säger Sten Johansson.

Inledningsvis hade Västerhöjdsgymnasiet särskilda temadagar för att locka tjejer till tekniska programmet, men nu när andelen tjejer ökat arbetar man istället mot hela elevgruppen.

- Det ger ett bättre helhetsintryck och en mer välsammansatt utbildning, säger Sten Johansson.

Av 24 elever i trean på tekniska programet på Västerhöjdsgymnasiet är åtta stycken tjejer, alltså 30 procent. Med det är Västerhöjdsgymnasiet topp fyra i Sverige.

På vart tionde tekniskt program i Sverige är andelen tjejer under en procent. Tekniska programet har tidigare kallats industriprogrammet och har rent traditionellt setts som en utbildning för killar.

Annie Hallman som går trean på Västerhöjdsgymnasiet tycker att tekniska programmet generellt sett fortfarande är något av en killutbildning.

- Om man jämför med andra teknikprogram så kanske de inte har lika mycket formgivning som jag tror lockar fler tjejer, säger Annie Hallman.

En del i att man på Västerhöjdsgymnasiet lyckats bra med att locka tjejer är att man fått något av en kontinuitet av tjejer på tekniska programet. För innan Annie Hallman gjorde sitt val av utbildning så funderade hon på hur det skulle vara om det bara skulle vara en massa killar i klassen.

- Jag tänkte lite på det. Men sedan så visste jag en till tjej som skulle gå här. Det hade varit skillnad om jag varit ensam tjej, säger Annie Hallman.

Henrietta Holmquist Ödéen går i samma klass som Annie, hon säger att om hon vetat att det bara skulle vara killar i på en utbildning så är det inte säkert att hon skulle välja den.

- Det kanske är kul att vara ensam tjej, men inte i längden, säger Henrietta Holmquist Ödéen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".