1 av 2
Foto: Gunnar Birgersson.
2 av 2
Foto: Gunnar Birgersson.

Tråvadsbor vill ha bort spökhusen

Fem år efter bränderna i Tråvad brann står de båda brandruinerna orörda.
Det fanns starka misstankar om att bränderna var anlagda och en person satt också häktad - men släpptes i brist på bevis.
Sedan dess har ingen hänt och nu vill Tråvadsborna bli kvitt spökhusen.

Det var hösten 2001 som räddningstjänsten fick rycka ut minst sju gånger på en vecka för att släcka bränder i de båda husen. Till slut vann elden och de båda husen, som ligger 50 meter ifrån varandra, ödelades.

Eftersom det uppenbarligen handlade om anlagda bränder så sa försäkringsbolaget nej till ersättning. Sedan dess är det som att tiden stått still:  

– Det har inte hänt så mycket. Vad man vill som Tråvadsbo är ju att se området  bli  tillsnyggat, säger Harry Johansson som representerar PRO i Tråvad. 

Kommunen har via vite krävt att ägarna ska riva och röja upp - men det har varit svårt att hitta en ansvarig eftersom spökhusen formellt sett har bytt ägare ett antal gånger. Stämningen har stundtals varit hotfull, vilket gör att de närmaste grannarna inte vill uttala sig i SR Skaraborg. Därför för Harry Johansson ortsbornas talan och vill att kommunen ska röja upp.

– Det är ju inte bara anblicken av kåkarna som är hemsk utan också att skadedjur dras till tomterna och hemsöker närboende.  

Tråvadsbon och centerpartisten Henrik Dahlin vill också att ruinerna tas omhand, men han sätter inte sitt hopp till Vara kommun:  

– Det är inte lätt för kommunen att ta tag i det här. Ägarna tar ju inget ansvar och när kommunen ville köpa en av fastigheterna var pantbrev på vift.

Han tycker istället att exempelvis Kronofogdemyndigheten ska ingripa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".