Fortsatt oro för Försäkringskassans anställda

Försäkringskassan genomgår stora förändringar.
På torsdagen rådde glädjeyra över att telefonkundtjänst i Lidköping byggas ut, vilket kommer att innebära 100 nya arbetstillfällen i Lidköping. Samtidigt ska Försäkringskassan bli mer effektiv och på sikt kan 200 jobb försvinna ute i kommunerna.

Försäkringskassans omorganisation både ger och tar i Skaraborg. Klart är att när kassorna i Västra Götaland ska spara 130 miljoner så kommer det att påverka också här. 

I dag arbetar 260 personer på Försäkringskassans kontor runt om i Skaraborg. Annika Braide, informationschef på Försäkringskassan i Västra Götaland, säger att det ska bli färre medarbetare redan under året. Om det kan bli tal om uppsägningar i Skaraborg är dock ännu osäkert, det beror på pensioneringar, vikariat som inte förlängs och den nya kundtjänsten i Lidköping. 

Det kommer också i fortsättningen att finnas en f-kassa i varje kommun, men i betydligt enklare form, kanske i samarbete med Arbetsförmedlingen eller primärvården, där en handfull personer ska sköta direktkontakten med kommuninvånarna.

Övrig personal kommer att flyttas till ett produktionscenter, där allt ”bakom kulisserna arbete” kommer att ske. Om det blir kommer att finnas något sådant center här i Skaraborg är oklart. Blir det inte det så blir arbetstillfällena färre. På sikt kan de då komma att sjunka till mellan 50 och 70 anställda vid den ordinarie f-kassan i Skaraborg. Det är 200 alltså färre än i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".