Hästskor i väntan på rätt hovar

Ingen hovslagarskola för ungdomar i Skara

Trots att det råder brist på hovslagare i landet så är planerna på en hovslagarutbildning på gymnasienivå i Skara nu helt nedlagda. Orsaken är framförallt Skolverkets oklara regler för friskolor.

Gymnasiefriskolan med inriktning på hovslageri skulle egentligen ha startat hösten 2005, men kom då aldrig igång. Dels var det få sökanden, men framförallt var det oklart om Skolverket godkände upplägget.

Skolverket hade förvisso redan 2004 gett tillstånd till skolan där lektionerna som rör hästar och hovar skulle hållas i SLUs lokaler och där det redan finns en hovslagarskola på högskolenivå. Kärnämnena, som svenska och engelska skulle köpas in från andra skolor.

Men de ansvariga för den planerade gymnasiefriskolan fick kalla fötter när andra friskolor som först fått tillstånd av Skolverket för sitt upplägg tvingats lägga ner eftersom Skolverket vid en tillsyn ansåg att de köpte in för många undervisningstimmar av andra skolor.  De frågade därför Skolverket igen och fick till svar att visst hade Skolverket gett tillstånd till upplägget, men vid en tillsyn skulle hovslagargymnasiet inte få godkänt.

- Det är olika enheter som ger tillstånd och som gör tillsyn på Skolverket, säger Dag Johansson som är platschef för SLUs Hovslagarskola.

- De sitter helt klart i olika delar av huset. Så trots brist på hovslagare i landet så blir det ingen utbildning i Skara, i alla fall inte inom överskådlig tid, enligt Dag Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".