Ordförandearvode klubbat

Götene betalar sin ordförande bäst

Fullmäktiges ordförande i Götene har det högsta arvodet av alla med samma befattning i hela Västsverige och troligen i hela landet. Med sina drygt 40 000 kronor i kompensation har ordföranden i Götene nästan dubbelt så mycket betalt som den i Göteborg har och 10 000 kronor mer än fullmäktigeordföranden i Stockholm.

Det är Göteborgsposten som gjort jämförelsen och visar på en enorm skillnad mellan olika kommuner.

De flesta kommuner betalar, enligt GP:s kartläggning mellan 1500 och 6000 för jobbet som kommunens ordförande. Det gör drygt hälften av Skaraborgs kommuner. Resterande betalar mindre.

Orsaken att Götenes ordförande får så mycket mer än andra är en ny organisation som på sikt ska minska kostnaden, berättar den nytillträdda ordföranden Susanne Andersson.

- Vi ska bli effektivare. Vi ska inte dra saker i långbänk.

Götene har sen årsskiftet en helt ny politisk organisation som inte kan jämföras med de organisationer som finns i andra kommuner. Borta är till exempel de olika nämnderna med sina nämndsordföranden. Nu ska frågor kunna väckas och diskuteras i fullmäktigesalen på ett annat sätt än tidigare, då ju fullmäktige varit en ur demokratisk synvinkel ganska trist och förutsägbar föreställning.

Därför anser man att fullmäktiges ordförande ska ha ett heltidsarvode i nivå med kommunalrådet. Tanken är att det politiska ansvaret ska fördelas så att något färre ska göra mer och man hoppas att det på sikt ska gå att pressa den totala politikerkostnaden nedåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".