Gudhem kan bli förebild för Karlsborg

Det är fortfarande oklart om Hankens Livs i Karlsborg kan fortsätta att ge service med hemleveranser av livsmedel till gamla och sjuka. Orsaken är att kommunen inte svarat på om man vill ge ekonomiskt stöd till utkörningen. I Gudhem i Falköpings kommun ser det annorlunda ut. Där ger kommunen sedan länge ett bidrag till Gudhems Allköp för utkörning av matkassar.

- Vi får 60 kronor plus moms för varje hemkörning från kommunen. det är ett bidrag men täcker inte kostnaden, säger Susanne Krigsman på Gudhems Allköp.

Poängen med att en butik kör hem varorna till äldre och sjuka är att man då avlastar hemtjänsten, som annars får den uppgiften.  På det sättet finns det en allmännytta, och det är därför som Gudhems allköp sen många år får en peng av kommunen för den servicen.

På sikt, med fler gamla människor som bor kvar hemma, kommer behovet att öka i de flesta kommuner. Det tror flera bedömare.

Susanne Krigsman skulle helst se att beloppet från kommunen höjdes. Det handlar ju i förlängningen om gamla människors livskvalité, och hon tror i likhet med andra att efterfrågan på den här servicen kommer att öka.

- De äldre blir ju fler och det är roligt att folk kan få bo kvar hemma. För de flesta klarar sig ju även om de inte kan ta bilen till affären själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".