Hjälp till katastrofdrabbade planeras i Karlsborg

I framtiden kan hjälpen till katastrofdrabbade områden komma från Karlborg.
Epokskiftesgruppen arbetar för att luftburet bistånd ska etableras där.
– Flyg går mycket snabbare än båt, järnväg eller väg och här i Karlsborg har vi förutsättningarna, säger Epokskiftesgruppens projektledare Claes Ljunggren.

Det är till katastrofdrabbade områden i världen, där jordbävningar eller flodvågor slagit sönder hamnar och vägar, som det luftburna biståndet ska sättas in. Med flyg kan till exempel tält, filtar och hela fältsjukhus flygas till området och fällas med fallskärm:

– Du kan alltså spara mycket tid, och det är tiden som är den viktiga, att vara på plats snabbt, säger Claes Ljunggren.

Idag ansvarar Räddningsverket för hjälpinsatser vid katastrofer, men en ny fast organisation skulle kunna korta insatstiden och hålla högre tempo från start, menar Claes Ljunggren. Planen är att Räddningsverket ska bära ansvaret och Försvarsmakten stå för flygplan och materialfällning.  Mycket talar för en etablering - och kanske nya arbetstillfällen – i Karlsborg eller på Såtenäs utanför Lidköping:

– Vi har flygtransportenhetens resurser på Såtenäs och kompetensen att fälla utrustningen här i Karlsborg. Båda flygplatserna har kapacitet för tunga transporter, men det som talar för Karlsborg är att här finns en del infrastruktur som man kan använda. Väljer man Såtenäs måste man förmodligen bygga nytt.

Claes Ljunggren har i ett par år arbetat för att förankra idén politiskt. När den nya regeringen tillträdde i höstas blev det lite som börja om från början för att nå makthavarna, tycker han:

– Jag kan inte överblicka tidsramarna. Det tar säkert något eller några år innan det här blir en verklighet. OM det blir en verklighet… Det är ju ett politiskt beslut.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista