Dåligt nyttjande av Mariestads residens

Residenset i Mariestad kostar hundratusentals kronor för Mariestads kommun varje år.
Kommunen betalar 300 000 kronor för att använda residenset till olika verksamheter, men intresset för att verkligen använda lokalerna är svagt.

Sedan landshövdingen flyttade ut ur residenset i Mariestad när regionen bildades så har Mariestads kommun varje år betalat för att tillträde till byggnaderna.

De 300 000 kronor kommunen betalade ifjol kan mest beskrivas som kombinerad hyra och bidrag. För pengarna får de använda byggnaderna enligt ett bokningssystem, men ifjol använde kommunen bara residenset i snitt en gång per vecka. Det kostade drygt 60 000 kronor så resten, ungefär en kvarts miljon, blev ett bidrag. 

Ulla Göthager som är kommunalråd i Mariestad säger att det är viktigt för kommunen att residenset finns kvar och att det är verksamhet i huset som sedan mitten av 1600 talet varit residensbostad. Hon menar också att kommunen ska försöka utnyttja residenset mer.

Regionen betalar också 300 000 kronor årligen till residenset som ägs av Statens fastighetsverk (SFV). Residenset Marieholm blev byggnadsminne 1935.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista